De Hofdames

1e Red Hat Society chapter in Den Haag

Hoeden

 

Er zijn enkele hoofdmaterialen te onderscheiden:

Gestikte hoed
Voor deze hoedjes gebruik je allerlei soorten stof. Er wordt volgens patroon geknipt en genaaid. Hierdoor is alles mogelijk.

Beklede hoed
Eerst wordt een hoed van etamine gemaakt en vervolgens wordt er stof overheen genaaid. Etamine is een stevig materiaal, gemaakt van grof geweven katoen.

Strohoed
Strohoeden worden gemaakt van een cloche of capeline. Dit zijn de grondvormen. Met stoom of vocht vormt men de hoed over een houten blok. Na drogen en impregneren wordt ze afgewerkt en versierd.

Vilten hoed
Vilt wordt van allerlei soorten garen gemaakt, bijvoorbeeld wol, konijnen- of chinchillaharen. Ook deze worden gevormd uit een cloche of capeline. De verwerking is hetzelfde als bij strohoeden: de hoeden worden door middel van stoom of vocht over een houten blok getrokken en daarna afgewerkt. De afwerking van de hoed gaat als volgt: aan de buitenkant van de rand wordt latondraad en staaldraad genaaid. Deze wordt weer afgewerkt met band in een passende kleur. De versiering is meestal verwisselbaar en geeft daardoor meerdere mogelijkheden.

Als lid van de red hat society draag  je als je bijeen komt of uitgaat, binnen en buiten, een rode hoed en paarse kleding.
In de maand van je verjaardag mag je de rode hoed verruilen voor een paarse .Ben je nog geen 50 jaar jong, dan draag je een rose hoed en lila kleding.

Maar hoe luiden de officiële regels?
Etiquette met betrekking tot het dragen van een hoed. 
tekst van Melanie Luyten

Omdat het dragen van een hoed tegenwoordig niet meer zo algemeen is (de hoed is echter met een come-back bezig!), is het minder van belang om de etiquette-regeltjes met betrekking tot het dragen van een hoed te kennen. Het is een kwestie van eigen inzicht of u de hoed in een bepaalde situatie op kunt houden of beter af kunt zetten.

Het onderstaande kan misschien wel als leidraad dienen.

Het groeten van mensen wanneer je een hoed draagt
Een dame hoeft de hoed bij een begroeting op straat niet af te zetten.

Het betreden van een openbare gelegenheid met een hoed op
Tijdens een (theater)show of vergelijkbare situatie is het alleen nodig de hoed af te zetten als andere mensen daar last van zouden hebben. Dus draag een heel klein (cocktail)hoedje, dan hoef je hem niet af te zetten.

Begrafenisplechtigheid
Bij plechtigheden in het algemeen mogen dames een hoed op houden (u hoeft hem dus niet af te zetten bij de koffietafel).

Joodse begrafenisplechtigheid
Volgens het Joodse geloof is het verplicht voor zowel de man als de vrouw een hoofdbedekking te dragen. Dit kan voor de vrouw een eenvoudig sjaaltje zijn.

Het dragen van een hoed op een feest
Tijdens een feest kunt u de hoed overdag op laten. Wanneer u echter zelf de gastvrouw bent, dan draagt u geen hoed.

Het dragen van een hoed bij een invitatie met kledingvoorschrift

Tenue de ville / stadskleding
Draag een geklede jurk, een mantelpakje of een deux-pieces. Tegenwoordig kun je ook een modieus broekpak dragen. Draag altijd panty's of kousen en nette schoenen. Een mooie hoed maakt het geheel af maar is niet verplicht.

 Cravatte noir / black tie / klein avondtoilet
Een korte of lange feestjurk of cocktailjapon, eventueel met accessoires (sieraden, corsage, sjaal). Draag hierbij nette schoenen en panty's of kousen. Door een klein cocktailhoedje of haarcorsage te dragen wordt het geheel nog feestelijker!  

Gala / white tie / rok / groot avondtoilet
Draag een lange avondjurk (met decollete) van een bijzondere stof. Een lange rok met blouse kan, mits deze als avondtoilet is ontworpen. Draag geen jas over een avondjurk. Beter geschikt is een stijlvolle stola van bijvoorbeeld kant, zijde of (nep)bont. Een wollen omslagdoek is ongepast, evenals het dragen van een horloge of een grote handtas. Draag geen hoed, maar iets grappigs in het haar kan altijd. Handschoenen mogen wel, maar hoeven niet. Kies je er wel voor om handschoenen te dragen dan geldt de regel: hoe bloter de arm, hoe langer de handschoen. 

Algemeen
Een hoed hoef je in principe binnen niet af te zetten. Wel als het gaat om een hoed die alleen voor de warmte gedragen wordt. Vanzelfsprekend zet u uw hoed af als de omgeving er last van heeft.