De Hofdames

1e Red Hat Society chapter in Den Haag

Etiquette

Als lid van de red hat society draag je als je bijeen komt of uitgaat, binnen en buiten, een rode hoed en paarse kleding.


In de maand van je verjaardag mag je de rode hoed verruilen voor een paarse .


Ben je nog geen 50 jaar jong, dan draag je een rose hoed en lila kleding.


Maar hoe luiden de officiële regels?

Etiquette met betrekking tot het dragen van een hoed.

tekst van Melanie Luyten

Omdat het dragen van een hoed tegenwoordig niet meer zo algemeen is (de hoed is echter met een come-back bezig!), is het minder van belang om de etiquette-regeltjes met betrekking tot het dragen van een hoed te kennen. Het is een kwestie van eigen inzicht of u de hoed in een bepaalde situatie op kunt houden of beter af kunt zetten.

Het onderstaande kan misschien wel als leidraad dienen.

Het groeten van mensen wanneer je een hoed draagt
Een dame hoeft de hoed bij een begroeting op straat niet af te zetten.

Het betreden van een openbare gelegenheid met een hoed op
Tijdens een (theater)show of vergelijkbare situatie is het alleen nodig de hoed af te zetten als andere mensen daar last van zouden hebben. Dus draag een heel klein (cocktail)hoedje, dan hoef je hem niet af te zetten.

Begrafenisplechtigheid
Bij plechtigheden in het algemeen mogen dames een hoed op houden (u hoeft hem dus niet af te zetten bij de koffietafel).

Joodse begrafenisplechtigheid
Volgens het Joodse geloof is het verplicht voor zowel de man als de vrouw een hoofdbedekking te dragen. Dit kan voor de vrouw een eenvoudig sjaaltje zijn.

Het dragen van een hoed op een feest
Tijdens een feest kunt u de hoed overdag op laten. Wanneer u echter zelf de gastvrouw bent, dan draagt u geen hoed.

Het dragen van een hoed bij een invitatie met kledingvoorschrift

Tenue de ville / stadskleding
Draag een geklede jurk, een mantelpakje of een deux-pieces. Tegenwoordig kun je ook een modieus broekpak dragen. Draag altijd panty's of kousen en nette schoenen. Een mooie hoed maakt het geheel af maar is niet verplicht.

Cravatte noir / black tie / klein avondtoilet
Een korte of lange feestjurk of cocktailjapon, eventueel met accessoires (sieraden, corsage, sjaal). Draag hierbij nette schoenen en panty's of kousen. Door een klein cocktailhoedje of haarcorsage te dragen wordt het geheel nog feestelijker!