De Hofdames

1e Red Hat Society chapter in Den Haag

Paars-Rood

De kleur paars heb je in allerlei variëteiten. Licht en donker, hard en zacht. 

Er zijn zelfs verschillende woorden voor: 

  •  Lila is lichtblauwachtig paars.
  • Aubergine is paarsblauw,
  • Purper is roodachtig paars,
  • Mauve is geelachtig paars
  • En met violet wordt de paarse kleur van het viooltje aangeduid.

De naam paars gaat terug op het middeleeuws-latijnse woord persum, waarmee een bepaalde donkerblauwe stof werd aangeduid. Dat woord gaat op zijn beurt weer terug op het klassiek-latijnse percius, ‘als van een perzik’. In de loop der eeuwen is er dus wel iets met de kleur gebeurd, want een perzik doet toch echt niet meteen aan paars denken. 

Een nieuwe vorm van paars is pimpelpaars. Wie dat woord gebruikt vindt de kleur paars vaak een beetje te veel. Het is niet helemaal duidelijk waar het woord pimpel op teruggaat. Wellicht op het werkwoord pimpelen, veel alcohol drinken: als bekent levert dat op termijn een blauwpaarse neus op. Een wat poëtischer verklaring is dat pimpel slaat op de pimpelmees die immers een paarsblauwe kop heeft. 

Over het algemeen straalt paars rijkdom en rust uit. Politiek gezien staat het natuurlijk voor de combinatie van socialistisch (rood) en liberaal (blauw). 

Bij de Red Hat staat Paars en rood voor het plezier en de vrijheid die de leeftijd ons gunt. 

TIPS BIJ SCHADELIJK PAARS 

Weet je wat je moet doen als iemand in je omgeving paars aanloopt? 

Een EHBO cursus zou voor iedereen goed zijn en de omgang met een defibrillator (AED) ook. Die hangt tegenwoordig op steeds meer openbare plekken. De eerste 6 minuten zijn cruciaal bij een hartstilstand; meteen aanpakken dus als iemand bewusteloos raakt zie www.nti.nl 

 Vers fruit met veel anthocyaan (blauwe kleurstof) zoals bessen en bramen geven nare paarse vlekken. Het helpt om de vlek eerst te besprenkelen met citroensap en daarna in de was te doen. Ook wordt als tip gegeven om er eerst glycerine op te doen en dan in de was. Van belang bij deze behandelingen is dat je de vlekken nog niet met zeep hebt behandeld.